چرا انگشتر طلای ما سیاه می‌شود؟

یکی از پرتکرارترین سؤالاتی که از افراد متخصص در زمینه طلا و جواهر پرسیده می‌شود این است که علت سیاه شدن طلا و یا علت ایجاد رد سیاه طلا روی دست چیست؟ آیا طلای ما فیک یا تقلبی است؟ ممکن است سرمان کلاه رفته باشد؟ مگر می‌شود که طلا از خودش رد سیاهی به جا بگذارد؟ مشابه چنین سؤالاتی فراوان است. خیلی‌ها معتقدند امکان ندارد که زیورآلات طلا سیاه شوند پس بروز رد سیاه رو دست و یا روی طلا به علت تقلبی بودن آن است اما حقیقت با این اعتقاد شخصی و بی‌اساس تفاوت دارد.

در این مقاله از مجله گالری طلای روبی همراه ما باشید تا به شما بگوییم چرا انگشتر طلا سیاه می‌شود و یا علت سیاه شدن هر زیورآلات طلای دیگری چه می‌تواند باشد! ضمناً این مشکل راه حل دارد که آن را هم در ادامه همین مقاله به شما می‌گوییم.

سیاه شدن زیورآلات طلا چه توجیهی دارد؟

در جواب این سؤال پرتکرار که در مورد تقلبی بودن طلای سیاه شده پرسیده می‌شود باید به دنبال جوابی بود تا بتوان به وسیله آن ثابت کرد هر طلایی که سیاه می‌شود تقلبی و بدلی نیست. این را همه میدانیم که فلزات در مجاورت هوا، آب، مواد شوینده و ... اکسید می‌شوند. البته این اتفاق در مورد طلای خالص اتفاق نمی‌افتد. در واقع فلز طلا هیچ تمایلی برای ورود به واکنش‌های فیزیکی و شیمیایی ندارد و اتفاقاً همین مسئله هم دلیلی برای کاربرد گسترده آن به عنوان زیورآلات است. احتمالاً به همین دلیل است که ما توقع نداریم انگشتر طلایمان رد سیاهی روی انگشت ما ایجاد کند!

البته این مسئله تنها در مورد فلز طلا یعنی طلای خالص 24 عیار صادق است. ولی زیورآلات طلا را که با طلای 24 عیار نمی‌سازند! برای ساخت زیورآلات طلا از طلای 18، 14 و حتی طلا با عیار 10 استفاده می‌شود. این یعنی طلای خالص با فلزات دیگری ترکیب شده و آلیاژی از طلا و سایر فلزات برای ساخت زیورآلات به کار برده می‌شود. همان‌طور که گفتیم فلزات مختلف می‌توانند در برابر اکسیژن هوا و سایر مواد اکسید شوند و این مسئله در مورد سایر فلزاتی که در ترکیب آلیاژ طلا وجود دارند هم صادق است.

این نکته را به خاطر بسپارید که هرچه عیار طلا کمتر باشد ناخالصی آن بیشتر است و در نتیجه احتمال سیاه شدن آن هم بیشتر می‌شود. بر همین اساس طلا با عیار 10 و 14 بیشتر در معرض این اتفاق قرار دارند و طلاهایی با عیار ۱۸، ۲۱ و ۲۲ نیز به مرور زمان کدر شده و شفافیت و درخشندگی‌شان را از دست می‌دهند. احتمال سیاه شدنشان هم وجود دارد که با توجه به نوع و شیوه کاربردتان ممکن است در طولانی‌ مدت اتفاق بیفتد.

چه عواملی روند سیاه شدن زیورآلات طلا را تسریع می‌کنند؟

اصلی‌ترین دلیل سیاه شدن طلا اکسید شدن فلزات آلیاژ طلاست. ترکیب اکسیژن و سولفور با رطوبت هوا می‌تواند بیشترین اثر را در سیاه شدن زیورآلات طلا داشته باشد. علاوه بر این نوع کاربرد شما هم تأثیر به سزایی در سرعت سیاه شدن زیورآلات طلا دارد. مواردی مانند استفاده از مواد شویند مانند پودر لباسشویی و مایع ظرف‌شویی می‌تواند به مرور باعث کدر شدن و در نهایت سیاه شدن طلای شما شود.

از این گذشته موادی مانند ادکلن، عطر، اسپری‌های آرایش مو مانند تافت و اسپری‌های ضد تعریق اگر در برخورد با زیورآلات طلا قرار بگیرند می‌توانند در مدت طولانی تأثیر منفی بر رنگ طلای شما داشته باشند و باعث سیاه شدن طلا شوند.

چطور می‌توان از سیاه شدن انگشتر طلا و دیگر زیورآلات جلوگیری کرد؟

انگشتر طلا به دلیل اینکه بیشتر در معرض برخورد با مواد مختلف شیمیایی و شوینده‌هاست بیشتر هم در معرض سیاه شدن قرار دارد. طبیعتاً بهترین راه برای جلوگیری از این اتفاق مراقبت و عدم تماس زیورآلات با موادی است که به مرور زمان باعث اکسید شدن و سیاه شدن طلا می‌شوند.

اگر عادت دارید به صورت مداوم از زیورآلات طلا خود استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم حین شستشو، استحمام، رفتن به استخر و آرایش کردن زیورآلات خود را درآورید. هیچ‌وقت فراموش نکنید که زیورآلات طلا ارزشمند و نیازمند مراقبت هستند. هیچ لزومی ندارد که شما در تمام ساعات روز از زیورآلاتتان استفاده کنید چراکه حتی اگر مواد شوینده به آن‌ها آسیبی نرساند ضربه، فشار و برخوردهای ناشی از کارهای روزانه می‌توانند زیورآلات شما را در معرض خطر شکستگی قرار دهد.

بیشتر بخوانید:

آیا زیورآلات طلا هم از خودشان رد سبز رنگ به جا می‌گذارند؟

خرید خود را از یک گالری معتبر انجام دهید

همان‌طور که در بالا توضیح دادیم سیاه شدن طلاهایی با عیار پایین امر طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است اما به وفور می‌بینیم که مشتریان از سیاه شدن طلای 18، 21 و یا حتی طلای 24 عیار خود شکایت دارند! شاید بتوان سیاه شدن طلای 18 عیار را پس از سال‌ها استفاده پذیرفت، اما سیاه شدن طلای 24 عیار کمی خنده‌دار است.

در چنینی شرایطی دیگر می‌توان سیاه شدن طلا را ناشی از تقلبی بودن آن دانست. پس اگر در شرایط مشابهی قرار گرفتید حتماً برای آزمودن طلای خود به یک فرد متخصص مراجعه کنید و از او بخواهید که با روش‌های تخصصی اصالت طلای شما را بسنجد. البته همیشه هم طلا تقلبی نیست و این احتمال وجود دارد که طلا با عیار پایین‌تر را به عنوان طلای 22 یا 24 عیار به شما فروخته باشند.

طبیعتاً اگر خریدتان را از یک مجموعه معتبر و سرشناس انجام دهید دیگر درگیر چنینی مشکلاتی نخواهید شد. همیشه سعی کنید چنین خرید حساس و گران‌قیمتی را از گالری‌های معتبر که زیر نظر اتحادیه طلا و جواهر مشغول فعالیت هستند انجام دهید و بابت خریدتان حتماً فاکتور دریافت کنید. پیش از این هم در مقاله‌ای مفصل به اهمیت فاکتور خرید طلا پرداخته‌ایم که می‌توانید برای اطلاعات بیشتر آن را مطالعه کنید.

گالری طلای روبی این افتخار را دارد که هم به صورت آنلاین و هم به صورت حضوری در شعب خود محصولات طلای روبی را با ضمانت کمترین اجرت و بالاترین کیفیت به دستان شما برساند.