تا چه اندازه با انواع رنگ‌های طلا آشنا هستید؟

وقتی مردم به فکر خرید جواهرات می‌افتند عموماً منظورشان از خرید جواهرات همان خرید زیورآلاتی از جنس طلاست. هزاران سال است که طلا به عنوان یکی از گران‌قیمت‌ترین فلزات در جهان شناخته می‌شود و از آن به عنوان اصلی‌ترین مواد اولیه در ساخت انواع زیورآلات استفاده می‌کنند. البته تنها کاربرد طلا ساخت جواهرات نیست، بلکه از این فلز ارزشمند برای ساخت مصنوعات مذهبی، ضرب سکه و تجارت هم استفاده می‌شود.

همه ما طلا را با همان رخ زرد و درخشان به یاد می‌آوریم، اما حقیقت این است که طلا انواع مختلفی دارد و در رنگ‌های متنوعی راهی بازار می‌شود که شاید خیلی از آن‌ها را تا به حال ندیده باشید. احتمالاً می‌پرسید رنگ‌های مختلف طلا چطور به وجود می‌آیند؟ در ادامه این مطلب از مجله روبی همراه ما باشید تا باهم به بررسی این مسئله بپردازیم.

رنگ‌های مختلف طلا چطور ایجاد می‌شود؟

قبل از اینکه به سراغ بررسی رنگ‌های مختلف طلا برویم بد نیست ابتدا اطلاعاتی در مورد فلز طلا به شما بدهیم. شاید شما هم از شیمی دوران مدرسه به خاطر داشته باشید که این فلز گران‌بها در خالص‌ترین شکل خود یک عنصر شیمیایی با نماد Au و عدد اتمی 79 در طبیعت است. فلز طلا در خالص‌ترین شکل خود فلزی روشن، با رنگ زرد مایل به قرمز، نرم و ‌انعطاف‌پذیر است. درخشش، رنگ زرد و قابل‌انعطاف بودن طلا درست همان چیزهایی بودند که برای اولین بار مردم را به سمت این فلز جذب کردند.

گذشته از این‌ها واکنش‌پذیری کم آن با عناصر دیگر و اسیدها باعث شد که طلا برای استفاده روزمره مناسب باشد و به راحتی جای خود را در صنعتی به نام جواهرسازی باز کنید. البته طلای خالص بیش از حد قابل‌انعطاف است و امکان استفاده از آن به تنهایی به عنوان زیورآلات وجود ندارد؛ بنابراین تصمیم گرفته شد تا برای افزایش مقاومت طلا، از آن به شکل آلیاژ با فلزات دیگر استفاده کنند.

همین مسئله یعنی آلیاژ کردن طلا با فلزات دیگر زمینه ایجاد انواع مختلف و رنگ‌های متفاوتی از طلا را ایجاد کرد. جواهرات طلا معمولاً با نقره، مس، روی، پالادیوم و نیکل آلیاژ می‌شوند تا رنگ‌های مختلف طلایی ایجاد کنند که در این میان رنگ‌های زرد، سفید، رز گلد و طلای سبز از رایج‌ترین رنگ‌های طلا در صنعت جواهرسازی هستند.

نکته‌ای که در مورد آلیاژ طلا با فلزات دیگر اهمیت دارد، تأثیر مقدار ترکیب آلیاژ با یک قطعه طلا بر قیراط یا همان عیار جواهر است که طبیعتاً بر قیمت طلا تأثیر می‌گذارد. در ادامه با ما همراه باشید تا رنگ‌های مختلف از زیورآلات طلا را باهم بررسی کنیم.

طلای زرد

همان‌طور که میدانید طلا با رنگ زرد رایج‌ترین طلایی است که در صنعت جواهرسازی از آن استفاده می‌شود. این نوع از طلا دقیقاً همرنگ فلز اصلی طلا است اما از نظر میزان خلوص تفاوت‌هایی با آن دارد. عیارهای متفاوتی از این نوع طلا در بازار موجود است که خالص‌ترین نوع آن دارای عیار 24 و مرسوم‌ترین نوع آن دارای عیار 18 است. البته هنگام خرید این نکته را در نظر بگیرید که هرچه عیار طلا بالاتر باشد، طلای شما خالص‌تر، نرم‌تر و میزان سختی آن کمتر می‌شود.

طلای زرد از آلیاژ طلای خالص با نقره، مس و روی ساخته می‌شود. این نوع از طلا خالص‌ترین نوع به نسبت دیگر رنگ‌های طلاست و از باقی انواع طلا میزان حساسیت کمتری دارد.

طلای سفید

طلای سفید از آلیاژ طلای زرد و پلاتین (پالادیوم) ساخته می‌شود. البته این مرسوم‌ترین آلیاژ در ساخت طلای سفید است و می‌توان برای ساخت آن از نیکل و روی هم استفاده کرد. طلای سفید به دلیل خلوص پایین‌تر دوام و مقاومت بیشتری نسبت به طلای زرد دارد و از نظر قیمت مقرون به صرفه تر از طلای زرد و زیورآلات با جنس پلاتین است.

معمولاً برای اینکه زیورآلات ساخته شده با طلای سفید، درخشنده‌تر به نظر برسند یک لایه رودیوم هم روی آن می‌کشند.

بیشتر بخوانید:

طلای سفید چیست؟

رز گلد

طلای رز یا طلای صورتی به طور معمولاً از ترکیب فلز طلا با مس و نقره ساخته می‌شود. طلای رز نسبت به سایر رنگ‌های طلا مانند طلای زرد و طلای سفید مقرون به صرفه تر است چراکه در ترکیب آلیاژ آن از فلز مس که نسبتاً ارزان‌قیمت است، استفاده می‌شود. رزگلد به دلیل وجود مس در ترکیب خود نسبت به طلای زرد و طلای سفید دوام بیشتری در برابر ضربه و خراشیدگی دارد.

طلای سبز

طلای سبز را به نام الکتروم هم می‌شناسند. این رنگ از طلا آلیاژی از فلز طلا و نقره است، گاهی از در برخی موارد از فلز مس و کادیوم هم برای ترکیب با طلا و نقره در ساخت طلای سبز استفاده می‌شود. رنگ سبز در این نوع طلا آن‌قدرها واضح نیست و بیشتر می‌توان گفت تنها سایه‌ای از رنگ سبز دارد. نقره همان چیزی است که در این ترکیب موجب ایجاد سایه سبزرنگ در طلای سبز می‌شود.

انواع دیگری از رنگ‌های طلا هم وجود دارد که به اندازه این چهار نوع شناخته شده نیستند. طلای آبی، طلای سیاه، طلای توسی و طلای بنفش چهار مورد دیگر از آلیاژهای متفاوت طلا در صنعت جواهرسازی هستند.